Кредит от кредитна институция

Потребителски заем от банка или от небанкова кредитна компания

На кой не се е налагало някога да тегли малък потребителски заем или бърз кредит? Обзалагам се, че малцина са тези, които никога не са изпитвали нужда или желание да изтеглят кредит през живота си. Късметлии. Но не за всички може да се каже същото.

Повечето хора в даден момент са се изправяли пред недостиг на средства, което не е особено приятно преживяване. Забавена заплата, извънреден разход и какво ли още не – причините за финансовите затруднения могат да са изключително разнообразни.

Когато тегленето на кредит вече е единственото решение пред вас, обикновено се стига до момент на колебание как да постъпим и от къде да вземем заема. От една страна са банките с добрата си репутация и лъскав имидж, а от друга страна са кредитните компании, на които хората инстинктивно и до голяма степен погрешно гледат с по-малко доверие.

На практика и банките, и кредитните компании работят по начин целящ да създаде доверие в клиентите и да ги превърне в редовни клиенти. Защото няма нужда да се заблуждаваме – живеем в свят на жестока конкуренция, където е повече от важно да задържим при нас всеки възможен клиент и да привлечем колкото се може повече. А това става само с чиста репутация и доволни клиенти.

Някак интуитивно приемаме, че банките заслужават повече доверие, но нека погледнем фактите. На практика, вероятността да бъдете заблудени от кредитна институция граничи с 0%, което е на практика не по-различно от банките.

Преди да изтеглите заем, ще получите точна информация, която ще ви разясни колко теглите, колко ще трябва да върнете и кога ще трябва да стане разплащането и погасяването на задължението. Това, което ще ви направи впечатление е, че кредитните компании са изключително кратки и конкретни в своите обяснения, което ги прави много лесни за разбиране от обикновения средностатистически човек.

Според много хора това се дължи на бързата и опростена процедура при тях, което несъмнено е още едно преимущество. Друго от предимствата на кредитните компании е, че много често те отпускат заеми на хора, които не рядко са получили преди това отказ при молба за теглене на кредит от банка.

Тоест, възможностите да получите отказ от кредитните компании са на практика по-малки. Това до голяма степен има връзка и с факта, че сумите, които се отпускат от кредитните компании са преобладаващо по-малки по размер, много често не надхвърлящи 400 лева.

Така че следващият път, в който се колебаете от къде да изтеглите заем, просто направете избор според условията, които ви предлагат вместо да делите институциите на банкови и небанкови. Кой знае, може пък да останете по-доволни…