Кредитна карта за теглене диретно от банкомат

Теглене на пари от банкомат с кредитна карта – възможно или не

Мога ли да използвам кредитната си карта на банкомат? Да, истината е, че това е напълно възможно. Кредитната карта може да се използва по същия начин, по който използвате и дебитната си карта.

Тегленето става на същия принцип. Картата се поставя в устройството и се набира секретния ПИН код. След това избирате сумата, която искате да изтеглите и съответно отбелязвате дали желаете или не желаете да получите книжна разписка от устройството.

Освен това е полезно да се отбележи, че през банкомат не само могат да се теглят пари в брой от кредитна карта, но могат и да се погасяват задължения по същата тази карта, което би било голямо удобство в моментите, в които банката не работи или просто бързате и не ви се чака на опашка.

Макар че при теглене на пари от кредитна карта от банкомат, технически погледнато всичко е съвсем същото като при дебитните карти, има и някои ралики. Една от тях е, че например тегленето на пари от банкомат с кредитна карта обикновено излиза по-скъпо в сравнение със същата процедура, но с дебитна карта.

Трудно е да се опише изчерпателно и напълно коректно какви точно са разликите в таксите, защото те варират от банка до банка, а и се променят с течение на времето. Като цяло обаче, може да се обобщи, че таксите за теглене от банкомат с кредитна карта започват от поне 1 лев и вървят на горе.

Има огромни разлики в зависимост от това дали теглите пари от банкомат на банката, която е издала кредитната ви карта или от банкомат на друга банка. Най-големите разлики обаче се виждат при теглене с кредитна карта от банкомат в чужбина. Там в зависимост от банката можете да платите суми от минимум 2 евро на транзакция.

Кредитната карта може да е по-удобно средство за разплащане по електронен път и да ви кара да се чувствате много спокойни като знаете, че винаги има малко допълнителни пари, на които да разчитате, но все пак дебитните карти са малко по-изгодни когато става въпрос за теглене на пари в брой от банкомат.