Кредит и пари на заем

Как да бъдем разумни при теглене на кредит

Понякога на всеки човек може да се наложи да изтегли кредит и в това няма нищо лошо. В края на краищата точно това е целта на този вид финансиране – да се подпомогнем, ако парите не ни достигат за нещо жизнено важно или очакваме да получим пари скоро, а по някаква причина ни трябват точно сега.

Можем да изтеглим пари и за започване на нов бизнес, стига разбира се да сме сигурни в начинанието и да сме проучили добре пазара предварително.

Неразумното теглене на пари

За съжаление, много хора теглят кредити неразумно, а после се чудят как да ги връщат. Теглят различни по размер суми пари за да си осигурят излишен лукс и да накупят стоки и услуги без да знаят как после ще си покрият дълговете.

Помислете добре преди това

Преди да поемете към банката или друга кредитна институция за заем, запитайте се съвсем откровено дали наистина ви е толкова необходим този заем и си дайте честен отговор за това как ще го връщате.

Помислете си за това имате ли рeдовни доходи, с които да го погасите. Ако например сте забелязали, много финансови институции, които предлагат услуга кредитиране, многократно предупреждават своите клиенти да не теглят пари ако знаят, че няма да могат да ги върнат след това.

Особено често ще видите това предупреждение като добавка към различни дружества, които предлагат бърз заем до заплата. Те настойчиво предупреждават, че този тип заеми служат основно за погасяване на жизнено важни битови разходи при възникването на независещо от вас забавяне на заплатата или възникване на неочаквани и непредвидени финансови разходи.

Кредитът не е средство за по-висок жизнен стандарт.

Кредитът е създаден за покриване на дадени нужди. Ако ви се струва, че стандартът ви на живот е много нисък и имате дълготрайни финансови проблеми, това не е решението. Тегленето на заем в подобно финансово положение, може само да влоши нещата. Така освен останалите разходи ще имате и кредит, за който да мислите.