ако нямате средства истеглете кредит, за да обзаведете жилището си

Потребителски кредити за обзавеждане

Потребителските кредити, които банките отпускат все по-лесно, са истински хит сред обществото. Вече почти всеки българин живее на кредит, а това е нещо, за което същите тези българи виждаха преди десетина години в американците, чудеха им се и недоумяваха как е възможно.

Ето ни и нас, едно – две десетилетия по-късно, превърнали сме се в типично западно общество. Искаме да купуваме, да потребяваме и да не се лишаваме от нищо. Когато искаме нещо, държим да го получим на момента.

Именно това е положението с потребителските кредити, които средностатистическият българин тегли с голям замах. Кредити се теглят за какво ли не, но може би едни от най-популярните причина са за преобзавеждане и подобрения у дома.

Купуват се нови дограми, тераси се реновират и превръщат в луксозни помещения, променя се всичко, което се мерне пред очите ни. Обзавеждаме кухни с вградена мебел, освежаваме и пригодяваме детски стаи към нуждите на порастващите деца, подменяме холната мебел, която вече е станала демоде с нещо по-ново и какво ли още не.

Също така сред водещите причини за теглене на потребителски заеми се нарежда купуването на кола на старо. Това си остава най-характерната черта на родния пазар. Малцина се хвърлят да купуват нови автомобили при условие, че пазарът на коли на старо е толкова разработен и може да се открие какво ли не.

За банките подобни кредити не са проблем. Отпусканите суми могат да не са особено големи, но могат да достигат и хиляди левове. Всичко зависи от това как и с какво ще се обезпечи заема. Често срещан начин за обезпечаване е работната заплата. Разбира се, сумата, която банката ще ви отпусне е до голяма степен свързана с големината на трудовото възнаграждение.

Обикновено банките са най-склонни да отпускат заеми на хора, които работят на безсрочен трудов договор от поне половин година, а трудовото възнаграждение трябва да е добро. Ако печелите минимална работна заплата, банката най-вероятно няма да желае да ви кредитира, защото сумата, която печелите, няма да ви бъде достатъчна за да покривате задълженията си.