Автомобил на кредит

Искате нова кола – кредит или лизинг ще изберете

Колата ви е остаряла и почти всеки месец е на ремонт. Това не може да продължава, защото си давате сметка, че похарчените суми за обслужването и можеха да ви купят нова.

Всеки от нас иска да кара хубава и нова кола въпросът е, че не всеки може да си позволи да си закупи мечтания автомобил. За наше щастие има различни финансови инструменти, които да ни помогнат и финансират покупката ни.

Можете да избирате между кредит от банка или да си вземете автомобил на лизинг. Много хора не правят разлика между двата вида финансиране и за тях те са едно и също нещо. Това съвсем не е така и е добре да се научите да правите разлика между двата финансови инструмента.

Лизингът е много разпространен и познат на всички българи. На лизинг можете да си закупите какво ли не. Нов телефон, различна бяла и черна техника, мебели и друго оборудване. Разбира се имате и възможност да си закупите и нов автомобил на лизинг.

Какво обаче означава това? Автомобилната къща, от която сте решили да си закупите автомобила, ви дава лизинг и вие си тръгвате с нова кола. Всъщност вие не ставате собственик на нея, напротив тя продължава да принадлежи на автомобилната къща.

Вие поемате цялата отговорност за нея. Плащате и всички разходи и евентуално ремонти, но на практика тя още не е ваша. Във всеки един момент лизингодателя може да си я вземе обратно, ако вие изпаднете във финансово затруднения и не можете да изплащате лизинга си.

Всъщност едва когато изплатите и последната вноска на лизинга, ставате собственик на колата си. Това може да е след 5, 10 или 20 години, зависи от периода на договора ви с лизингодателя.

При покупка на кола с кредит нещата са съвсем различни. Вие изтегляте потребителски кредит от банката и с него си взимате новия автомобил. Тогава директно ставате собственик на колата. Разбирате каква е разликата между кредит и лизинг.

Можете с гордост да се радвате на съвсем новата си кола, която е напълно ваша, а не само отговорността за поддръжката и разходите и. Разбира се вие си имате задължение към банката да изплащате вноските на кредита си.

Ако ви се наложи да забавите някое плащане или изпаднете в затруднение и не можете да обслужвате кредита си винаги можете да предоговорите условията, като удължите срока на заема. Друга възможност е да го рефинансирате и така ще излезете от финансовото си затруднение.