ипотечен кредит

Нов дом за млади семейства

Масовото прибягване до ипотечен кредит е тенденция, която в днешно време се разраства все повече и повече. Лятото, което по принцип е нетрадиционен сезон за кандидатстване за ипотечен кредит, всъщност се оказва период на засилено търсене от страна на потребителите. Вместо да планират лятната си ваканция, все повече млади семейства предпочитат да организират финансирането и покупката на ново жилище.

Въпреки че сумите, за които хората търсят ипотечен кредит, са сравнително малки, пазарът на ипотечни кредити остава все така активен и продължава да се развива в положителна посока. Засилената активност на пазара на ипотечни кредити засяга и по-малките градове и населени места в страната. Там хората прибягват до ипотечни кредити, за да финансират покупката на личен имот в така наречения „идеален център“ на съответното населено място, където по правило е струпването на бизнес и културните центрове, както и на заведенията за хранене и развлечения.

Тези млади хора, търсещи социална интеграция и близост до икономическия и културен живот в градовете и по-малките населени места, се ориентират именно към кандидатстване за ипотечни кредити, тъй като това е най-лесният и достъпен за тях начин да получат желаното собствено пространство. Благоприятен в това отношение факт е, че цените на имотите в провинциалните градове на страната по правило остават значителнопо-ниски и все повече хора се отказват от предприемане на подобен род инициативи в столицата и предпочитат да останат и да градят бъдещето си по родните си места сред близки и приятели, където и получават и инвестират отпуснатите по своите ипотечни кредити финансови средства.

Най-често сумите, за които жителите на страната кандидатстват, са от порядъка на 10-20 000 евро, като горната граница рядко преминава 30 000 евро. Въпреки по-малките суми, за които хората масово кандидатстват в провинциалните градове на България, засилената активност и интерес към различните ипотечни кредити стимулира активността на пазара на ипотечни кредити, обещавайки добри перспективи за бъдещо развитие.