Парите са ви на разположение по всяко време с помощта на дебитна карта

Пътувате из Европа – Носете си дебитна карта

Решили сте да пътувате из Европа? Чудесно! А как ще се справите с финансите? Пари в брой ли ще носите? Или кредитна карта? Или пътнически чекове, които да доста популярни в САЩ?

Всъщност един от най-полезните разплащателни инструменти докато сте във всяка точка на европейския континент е дебитната карта. На всяка транзакция това ще ви струва между 1 и 3% от сумата плюс такса за транзакцията, което ще ви струва около 3-4 евро.

Гуруто на пътешествията Рик Стивс, който е известен с дълбоките си познания за пътуванията из Европа и дори води туристически предавания споделя, че според него дебитната карта е най-полезното разплащателно средство във всяка точка на Европа.

“Мога да кажа, че дебитните карти са предпочитани пред кредитните карти в над 50 страни, в които съм пътувал” – казва Рик Стивс.

Ето ви 5 причини да изберете дебитната карта пред другите възможности:

  1. Първото предимство са ниските такси за теглене на пари в брой от банкомат. Това е бързо и удобно, а оказва се и изгодно. Дори и ако таксата ви е по-голяма, тя едва ли ще е по-различна от 4 евро.
  2. При ползване на карта в друга валута, например щатски долари, таксите за обмяна в евро при теглене от банкомат са между 1 и 3 процента.
  3. Пътуването с дебитна карта ви дава възможност за достъп до вашите финанси тогава, когато са ви необходими. Освен това, знаейки, че имате достъп до вашите пари по всяко време, намалява вероятността да изтеглите, а след това и да изхарчите твърде много.
  4. Пътуването с дебитна карта е добра идея и по още една причина – не малко ресторанти в някои страни, например Франция, предпочитат плащане в брой, така че вие ще можете да си изтеглите необходимата сума от банкомат, когато ви е необходимо.

Лесно е да се открие банкомат. На практика, дори е по-лесно от тук в България. В страни като Германия банкоматите са на всеки ъгъл, така че всичко би трябвало да бъде наред.