Изтеглете кредит, за да закупите нова земеделска земя

Купуването на земеделска земя с кредит – разумна инвестиция

Ако имате опит в сферата на селското стопанство или желаете да се реализирате като успешен и предприемчив земеделски производител, закупуването на земеделска земя е отлична инвестиция.

Разбира се, тази земя може и да не се купува, а само да се наеме за определен период от време, но все пак винаги е за предпочитане да сте собственик и да притежавате парцела, който смятате да обработвате. Въпрос на сигурност.

За да притежавате земеделска земя обаче, това не е само въпрос на желание, а е нужна и известна инвестиция на финансови средства, която за съжаление ние не винаги можем да си позволим да направим.

За това пък банките обикновено са добре настроени към отпускането на заеми за закупуване на подобни парцели, така че ако направите всичко както трябва, едва ли ще имате проблеми. Разбира се, преди да се впуснете в теглене на заеми трябва внимателно да изберете мястото и да сте на ясно какво купувате.

Отпускането на подобни заеми обаче си има някои специфични особености, а изискванията от една банка до друга могат да варират.

Едно доста популярно изискване на не малко банки е човекът, който кандидатства за заема, да е имал предишен опит в сферата на селското стопанство, като срокът може да варира според правилата на различните институции, но е най-често около една година средно.

Ако посетите набелязаната от вас банкова институция и помолите за информация за кредитите, които отпускат за закупуване на земеделска земя, банковият служител ще ви разясни какво точно ви е необходимо под формата на документи, гаранции и други, както и какви са шансовете ви да получите заема.

Има ли смисъл от закупуването на земеделска земя?

Много хора се питат дали има смисъл да се купува земеделска земя, защото ще трябва да се изплащат вноски по заема за закупуването и. Е, това наистина е така, но ако в края на краищата изберете да наемете парцел и да го обработвате, няма ли да се налага да изплащате рента за това?

Нима наемането е по-изгодно за вас? Купуването на земята поне ви гарантира, че след определен период от време парцелът ще е ваш, докато при наемането това никога няма да се случи.

А какво ще е обезпечението на вашия заем?

Нека не забравяме каква е целта на заема – тя е закупуване на земеделска земя. Така че не се безпокойте. В по-голямата част от случаите ще бъде напълно възможно точно тази закупена от вас земеделска земя да играе ролята на обезпечение за кредита, който ви се налага да изтеглите.