Коя карта да изберем

Кредитна карта или дебитна карта

Дебитната и кредитната карта са платежни инструменти, които носят своите особености. Общото между тях е, че позволяват да излизате и да се разплащате без да носите пари в брой в себе си. Те имат много общо, най-вече с удобството, което предлагат. Имайки дебитна или кредитна карта, вие разполагате по всяко време със своите пари, но без да се налага да носите големи суми в себе си.

Кое да изберем?

Дали ще изберете кредитна, или дебитна карта е сложно решение. Няма добър или лош вариант. По-скоро всичко зависи от това какво търсите и какви са личните ви нужди.

Кое предлага повече сигурност?

Ако търсите сигурност и двете решения са подходящи за вас. Кредитната карта ви дава възможност да използвате известна сума пари, когато заплатата ви се забави по някаква причина, както и когато възникне непредвиден и неочакван разход. Същото се отнася и за дебитната ката с овърдрафт. Тя също позволява да изхарчите повече от това, с което разполагате в случай на нужда.

Кое е по-изгодно?

Счита се, че лихвите са по-малки, когато ползвате дебитна карта с овърдрафт, докато кредитната карта носи по-големи разходи. Така например кредитните карти имат много често лихви от сорта на 16-17% (плюс – минус един процент), докато при дебитните карти с овърдрафт този процент често е около 13%.

Кое решение дава по-големи възможности?

Традиционно кредитната карта позволява да се ползват по-големи суми пари на кредит, а числото може да достигне цели 50 000 лева! При дебитните карти с овърдрафт е малко вероятно сумата да надхвърли 10 000 лева. Традиционно при дебитните карти с овърдрафт могат да се ползват малки суми, които могат да покрият краткосрочни битови или комунални разходи например (но не само). Най-често се ползват суми от порядъка на 100 – 200 лева.

Какви са сроковете за връщане?

Макар че сроковете могат да варират, традиционно при дебитните карти с овърдрафт те са по-кратки и парите трябва да се върнат по-бързо. Кредитните карти обикновено предлагат по-дълги срокове за връщане.