Различни видове лихви по кредитите

Кредитите и лихвите

На повечето хора някога се е налагало да теглят банкови (или небанкови) кредити. Малко са онези, които са родени с достатъчно късмет, за да не им се налага никога да търсят финансиране от различни банкови и небанкови институции, за да могат осъществят своите планове.

Дребен или среден бизнес, покупки на кола, недвижим имот или почивка в чужбина. Всичко това струва пари и то много пари, които трябва да бъдат платени на момента.

За съжаление, понякога се случва след като сме изтеглили заем да осъзнаем, че лихвите, които трябва да погасяваме не са съвсем точно това, което реално сме очаквали. Също така, не рядко се случва да се подведем от дадена реклама, мислейки си, че нещата около даден кредит стоят по определен начин, а в края на краищата да се окаже нещо съвсем различно.

И е важно да отбележим, че тук не става въпрос за това, че някой ще скрие нещо от вас или ще ви измами, а просто, че неопитният средностатистически гражданин много често не умее да разчита правилно това, което се казва съвсем ясно в рекламите и условията.

Интересното е, че повечето хората нямат съвсем ясна визия и не си представят колко точно могат да са големи разходите им докато не дойде време да плащат. Много често когато видят, че дадена банка отпуска кредит за покупка на недвижим имот с 6% годишна лихва, хората сякаш пропускат думата “годишна” и очакват да платят само 6% лихва за целия период (да речем 20 години).

На принципа теглиш 100 000 лева, после дължиш 106 000. Да, ама не, както се казва. Истината много често е съвсем различна и като се калкулира лихвата година за година в края на краищата сумата, която се изплаща излиза много по-голяма от това, което сте предполагали.

Добре би било преди да се решите да теглите кредит да се консултирате със специалист, който да ви обясни какви са тънкостите при отпускането на заеми и да ви помогне да четете между редовете. Това понякога е наистина необходимо, за да не се окаже, че за един апартамент накрая се налага да връщаме пари за два апартамента.

Още по-объркваща е ситуацията с плаващата лихва. Има банки, които отпускат кредити с фиксирана лихва за даден период, но след това тя може да бъде променяна. Разбира се, може да бъде и намалена, но ако не това е случая, може да се окажете неприятно изненадани.

За това винаги когато теглите заеми, особено такива в големи размери, посетете кредитен консултант и обсъдете плановете си. Кой знае, може пък това да ви помогне да избегнете капаните на дългите обяснения, прекалено сложна терминология и трудно разбираемо формулиране на кредитните условия.