Жилищни кредити – съвременно решение за новото строителство

Съвременните жилищни кредити предлагат редица перспективи за развитие и са предпочитано средство за външно финансиране на проекти, свързани с покупка или ремонт на ново или старо жилище.

Засилена активност в областта на кандидатстване за ипотечни кредити се наблюдава при българите, живеещи и работещи в чужбина, както и при жителите на по-малките градове и населени места в страната, като например Благоевград, Кърджали, Ямбол, Пазарджик, Велико Търново, Хасково, Видин и др.

Засилва се и активността на хора, които са с относително по-високи доходи – над средните за страната. При тях водещ мотив е сдобиването с второ жилище, например къща или вила. Всеизвестен факт е, че понастоящем всички дейности в строителния бранш са с около 20% до 30% по-евтини спрямо минали периоди, докато този ключов сектор от икономиката се съвземе напълно от сътресенията, нанесени му от кризата.

Много по-изгодно е именно сега хората, които могат да си позволят жилищни кредити при наличието вече на собствени жилища, да се сдобият и с парцел за строителство, предвид драстичното понижение цените на парцелите.

Доскоро финансиращите институции се отнасяха с резерви към подобен род начинания, класифицирайки ги като рискови, но вече предлагат много по-гъвкава политика и изгодни предложения за ипотечни кредити.

Преди тези финансови институции са отпускали ипотечни кредити за не повече от половината от стойността на закупувания парцел, като повечето хора са ипотекирали вече притежавания си имот – жилище или апартамент, и по този начин са финансирали своя проект.

Днес банките са с много по-гъвкава политика на отпускане на подобен род ипотечни кредити, което е и причина търсенето на тези услуги да се увеличи. Друга тенденция е свързана с това, че намалява търсенето на ипотечни кредити за покупката на имоти в процес на строителство и без Акт 16, както и на стари жилища предимно в панелни блокове, където процентът отпуснати средства е по-малък.

За сметка на това се увеличава търсенето на ипотечни кредити за ново строителство, в т.ч. и за покупката на апартаменти на „зелено“, където средствата, които банките отпускат, са по-големи и условията са значително по-изгодни за кредитополучателите.