Ако искате да имате собствено жилище, а нямате пари изтеглете жилищен кредит

Жилищните кредити са най-разумни

Едно от най-важните неща в живота на всеки един зрял човек е да създаде свой собствен дом. Място, което да бъде само негово, където никой няма да може да го безпокои, където човекът ще се чувства сигурен и ще може да намери уединение от напрегнатото и стресиращо ежедневие. Домът на всеки човек е свещен. Както се казва в старата поговорка “Моят дом е моята крепост”.

Разбира се, малцина са хората, които могат да си позволят просто да изкарат една огромна купчина с пари и ей така, с лека ръка, да си купят желания апартамент. Тук идва мястото и на кредитирането и по-точно – на жилищното такова.

Погледнато от една доста обективна и рационална гледна точка, тегленето на кредит за закупуване на ново жилище е може би една от най-разумните и наистина оправдани причини да отидем до банката за заем.

При повечето други видове кредитиране, общо взето взимаме пари, за да потребяваме на момента различни материални и нематериални блага. Но при жилищното кредитиране това далеч не е така.

Всъщност тук говорим за ситуация, в която човек изтегля кредит и за който ще плати лихва, но от друга страна ще придобие значима материална собственост, която няма да понижи цената си с времето, а напротив – следвайки естественото движение на пазара, имотът в нормални условия ще става все по-скъп.

Независимо дали имате вече недвижим имот, или не тегленето на кредит за жилище си остава една много печеливша стратегия. От една страна, ако нямате дом това ще ви спести неудобството да плащате наеми на безбожни цени.

Да, действително ще трябва да плащате вноски по жилищния кредит, но разликите не са кой знае колко големи, а и малко по-високата сума си струва, защото в края на краищата, след изплащането на жилищния кредит, вие ще си имате своя собственост. Докато при наемите не е така. И сто години да плащате наем, няма да получите нищо в замяна.

От друга страна, ако вече имате имот това не означава, че не можете да инвестирате във втори. Бихте могли да гарантирате с този, който купувате, но бихте могли да гарантирате и със старото си жилище.

При всички случаи пак ще спечелите. От друга страна, не бива да се притеснявате за вноските, защото винаги бихте могли да го дадете под наем и да погасявате вноските с наема, който наемателите ви плащат.