бг пари

Кои са най-честите кредитни измами днес

Бърз, бавен, просрочен кредит- все изрази, които създават меко казано напрежение у всеки, решил се да навлезе в тази непозната територия. За съжаление в сравнение с „по-развитите“ западни общества думата заем придоби неприятно негативен нюанс у нас.

Но за всяко нещо си има причина. А причините тук често са грозни. Да изтеглиш бързи пари е дейност, която създава неприятни асоциации, а това на практика пречи на всеки бизнес, личностно развитие и бъдещи планове.

Защо „кредит“ се превърна в мръсна дума и има способността да изпоти всеки зрял човек само при произнасянето на думата? Заради измамите, разбира се.

Медии ни засипват с пъстри случаи на излъгани хора, инвестирали в бизнес, дом или вещи, след което биват излъгани от компания-фантом със меко казано съмнителни действия след отпускането на желаната сума.

Каква аларма задейства микрокредитирането у нас?

Това са парадоксални капани за много хора, имайки предвид горе изписаното. А за да не нагазим в мътното блато на измамните лихвари и запазим положителна настройка към лоялните такива, трябва да предприемем мерки, които започват най-вече с внимание към детайлите.

Отпускане на заем, без да бъде подписан какъвто и да е договор, е най-опасното нещо, което може да се направи. Това е порочна практика, в чиито мрежи твърде много хора попадат.

Тенденцията е, че тази измама се прилага предимно върху възрастни и такива в неравностойно положение, превръщайки ги в длъжници до края на живота им.

Най-често ситуацията се развива, след като на клиента се посочват устно едни условия, с които той се съгласява, непосредствено след което му се отпуска съответният заем – пари на ръка.

Договор до този момент не се подписва, като се изтъкват ред технически или други причини. Впоследствие потребителят получава копие от договор, в който открива изцяло различни условия от тези, които вече е приел.

В този момент обаче той е абсолютно безпомощен и подписва документа, смятайки, че няма право да се откаже, след като вече е взел сумата, за която е кандидатствал.

Впоследствие се оказва, че отпуснатите пари първоначално ще трябва да се изплащат с далеч по-висока от поясненото преди това лихва. Имайте предвид, че именно това е последният момент (преди реалното подписване на договора), в който можете да отмените сделката.

Друга фатална стъпка е тази, в която чрез договор на клиента се ограничават ред права.

Това често се извършва от небанкови кредитни институции, които често си позволяват нагло погазване на правата на потребителите, разчитайки на ниската образованост или неопитност на своите клиенти.

А това потъпкване на правата на клиентите се материализира в начисляването на брутално високи лихви.

Проверявайте кои лихви са законни като размер и кои не! Не е тайна, че компаниите, предлагащи бързи кредити печелят от лихви, които начисляват върху бързите заеми- чест случай от последните години.

В тази насока обаче българското законодателство реши най-после да се намеси в защита на потребителите с тавана от 50% върху годишния процент на разходите по усвоената сума.

Съвсем друг е обаче случаят, в който някои компании въвеждат допълнителни такси по условията, гарантиращи им печалба.

Друг опасен момент е т-нар. кражба на самоличност. Да, това също е възможно в случай, че новината не е стигнала до вашите уши.

Става въпрос за хора, които никога не са теглили паричен заем от небанкова институция, но някак си се оказва, че са станали длъжници на някоя от тях. Странно, но факт.

Трикът се получава чрез кражба на личните данни (име, ЕГН, номер на лична карта), които присъстват в сметките за вода, телефон и електричество и други подобни.

Това става възможно, след като някой открадне писмото от съответната служба по комунални услуги до техен клиент от пощенската му кутия например.

Вината на кредиторите е в това, че стимулират този род престъпления, предлагайки заем от дистанция, без особен контрол над процеса и дали наистина същото лице тегли заема.

Така се оказва, че разполагайки с чужди данни, всеки може да поиска заем с едно обаждане, със sms или чрез онлайн платформите на кредитните институции, превръщайки в длъжник човек, който не е давал съгласие за това.

Липсата на контрол и нехайство от кредиторите е на практика разковничето, което създава тази предпоставка за престъпление.

Накратко- проверявайте добре източника, от който сте решили да теглите.

В случай, че материята ви е далеч непозната се консултирайте с опитни познати, преминали по този път, както и с истински специалисти. Това вероятно ще ви спести голяма част от напрежението.

Ние от кредитионлайн.eu сме в готовност да ви подадем ръка по всяко едно време.