Причини за отказ на кредит

6 причини да получите отказ за бърз заем

Из обществото битува погрешното мнение, че кредитните компании никога не отказват заеми. Всъщност, ако си направите едно малко лично проучване ще установите, че не малко хора, които някога са кандидатствали за бърз заем, са получили именно отрицателен отговор.

Разбира се, всяка кредитна институция има правото да ви откаже бърз заем, но нека все пак погледнем как стоят нещата и да обърнем внимание на това, кои са най-честите причини да получим отказ при искане на заем?

  1. Една от най-честите причини за отказ на заем е съмнение във вашата платежоспособност. Кредитната компания ви отказва, защото служителите имат опасения, че няма да сте в състояние да изплатите обратно изтеглената от вас сума.
  2. Друга възможна причина за отказ е, че сте твърде млад или твърде възрастен за кандидат. Много кредитни компании има изисквания да не сте на възраст над 70 години, както и да сте над определена възраст, например над 21, 23 или 25 – различно за всяко кредитно дружество. Тоест, може просто да сте извън възрастовите граници, възприети във фирмената политика.
  3. Ако преди време сте теглили заем от тази фирма и после сте имали проблем с изплащането, това е още една причина да получите отказ. Просто никой не иска да тича след вас и да ви моли да си върнете дълговете – това си е ваше задължение.
  4. Една честа причина за отказ от страна на някои кредитни компании може да бъде дори негативната тенденция във вашите доходи. Ако компанията забележи, че от известно време насам приходите ви имат тенденция все повече да намаляват, не се изненадвайте ако получите отказ. Не е задължително да се случи така и със сигурност ще откриете компания, за която това няма да е проблем, но не бива да го изключвате като евентуална причина за отрицателен отговор.
  5. Възможно е да сте получили отказ заради това, че по някаква причина, съзнателно или несъзнателно, сте предоставили на кредитната компания неверна информация.
  6. Възможно е да получите отказ от компанията, в случай, че от там преценят, че нямате временни финансови затруднения, а просто имате дълготрайни финансови проблеми, които биха могли да се задълбочат допълнително с въпросния заем.