Заем от банка или небанкова институция

5 причини да изберем кредитните компании пред банките

Дребните заеми са особено търсени и атрактивни на българския пазар. Става въпрос за дребните суми, които не надхвърлят 400 лева. Именно това е, което е известно сред обществото като микро-кредитиране.

Става въпрос за малки суми пари, които обикновено теглим от банка или кредитна компания, за да покрием внезапно възникнала дупка в семейния бюджет резултат от непредвиден разход на средства или в резултат от закъсняло трудово възнаграждение (или други приходи с помощта, на които нашето домакинство се издържа). Често възникват колебания към кого да се обърнем в подобна ситуация.

Някои хора тичат до банката, докато за други е за предпочитане да използват услугите на някоя позната кредитна компания. Разбира се, има и трети, които предпочитат да “изтеглят” малък безлихвен заем от свои приятели, роднини и близки.

До колко последния заем е безлихвен ще говорим друг път и при други обстоятелства, защото обикновено близките и приятелите, които са ви дали пари, могат да ви накарат да съжалите за услугата по 100 различни начина. Тук обаче ще обърнем повече внимание на банките и кредитните компании.

  1. Кредитните компании са по-бързи.

Тук не искаме да кажем, че банките работят бавно и да ги критикуваме. Съвсем не. Просто искаме да намекнем, че кредитните компании са с една идея по-бързи и чевръсти, когато се опре до микро-кредитиране.

Възможно е да ви се отпусне кредит едва ли не в рамките на 5 минути. И докато при кредитните компании това е на път да се превърне в редовна практика, то при банките все още е изключение и се среща рядко.

  1. Има по-малка вероятност да получите “не” за отговор.

Е, никой не може да ви гарантира нищо. Все пак всяка финансова институция сама взема решението дали да ви финансира или не, но все пак банките си имат стабилна слава на доста по-скептични и проверяващи.

  1. Кредитното ви минало има по-малко значение или изобщо няма значение.

Ако сте имали проблеми с изплащането на заем към дадена банка, да си го кажем направо – шансовете да ви одобрят за банков кредит драстично намаляват. При кредитните компании не е точно така. Дори и да сте съвсем честни да заявите направо, че сте имали такива затруднения, те пак биха могли да ви отпуснат заем. Поне повечето от тях.

  1. Предсрочното погасяване може да е голямо предимство.

При кредитните компании има не малко, които могат да ви отпуснат заем, който, ако върнете в съвсем кратки срокове след това, дори може да бъде без лихва. Разбира се, трябва да се запознаете с това и да разберете при какви условия се прилага.

  1. Може да изтеглите заем, ако сте безработни и без да доказвате доход.

Това е още една особеност, която можете да откриете при не малко кредитни компании, които отпускат малки бързи заеми. Приема се, че при по-малки суми рискът от възникване на неплатежоспособност на заемополучателя е значително по-малък, което прави кредитирането по-лесно.