Защо да предпочетем небанковите институции пред заем от близък

4 причини да не искате пари на заем от близки и роднини

Всички ние (е, може би не съвсем всички, но поне по-голямата част от нас) знаем какво е усещането да имаш остра нужда от финансови средства. Я заплатата се е забавила, а нещо е възникнало непредвидено и трябва да изхарчим пари, без да сме очаквали, я сметките са се оказали много по-високи, отколкото сме очаквали.

Все ситуации, в които, както ние в България обичаме да се изразяваме, “ножът е опрял до кокала”. И мърдане няма. Парите са нужни, а нямате от къде да ги вземете. Обикновено повечето хора са склонни да поискат малък заем от близки и роднини, вместо да изтеглят пари от кредитна компания.

Ние обаче, считаме, че тегленето на малък кредит от кредитно дружество като Вивус, което е доказало своята отговорно и грижа за клиента може да е много по-добро решение в подобни ситуации и дори сме подготвили малък списък с 4 причини, които обясняват защо не е добре да искаме пари на кредит от роднините си.

  1. Чувството за невъзможност да се справяме със собствените си грижи.

Всяко взимане на пари на заем, без значение дали от брат, сестра, леля, чичо, родители, баби и дядовци, може да ви накара да се чувствате така, сякаш сте неспособни да се справите със собствените си финансови отговорности. Такъв е живота. Всеки трябва нещо да прави и всеки има не малко тежест върху себе си. Така че едно подобно нещо може да накара близките ви да се чувстват все едно не можете да поемете отговорност за себе си сами.

  1. Чувството за задълженост.

Вашите близки най-вероятно ще ви подадат ръка и няма да ви изоставят в нужда, но дали наистина искате точно това? Защото помощта им сега ще ви накара да се чувствате задължени към тях в бъдеще. Разбира се, никой не иска да изостави приятелите си в нужда, но трябва ли да се чувствате сякаш сте задължени на някой?

  1. Безпокоите близките си.

Нека погледнем и през призмата на вашите близки. Появявате се и започвате да им искате пари. Знаете че парите са една доста деликатна тема, но и също така знаете, че дори и самите те да са в затруднено положение, няма да ви откажат заем. И нека си зададем въпроса дали искаме нашите роднини и приятели да се чувстват още по-притеснени за собствените си финанси само заради нас?

  1. Няма да знаете защо ви търсят.

Дали братовчед ви ви търси, защото иска да се порадва на компанията ви или просто ви се обажда, защото му дължите пари и се надява да му ги върнете по-бързо? Много хора несъзнателно започват да ви припомнят за присъствието си с поведението си и започват да търсят контакт с вас много по-често, когато сте им задължени.